Optimális ízesítés2019.02.25. 12:39, napocska13
Hogy milyen egy jó tea íze? Talán mindenkinek más, hisz mindnyájunk ízlése különböző. Viszont az megfigyelhető, hogy az emberek többsége rak a teájába valamilyen ízesítőt: citromlevet, cukrot vagy mézet. De vajon tényleg szükséges ez egy jó tea esetében?
Régebben én is édesen szerettem a teát. Ráadásul még csak nem is az egészségesebb alternatívát választottam, ami ugyebár a méz lett volna, vagy legfeljebb a barnacukor (nádcukor pl) hanem fehér cukrot tettem a teába, és nem is keveset, nem beszélve arról, hogy a citromot/citromlevet akkor tettem bele a teába, amikor az még forró volt, csakhogy, ezzel igazából az összes benne lévő vitamin lebomlott. Aztán később fokozatosan csökkentettem a cukoradagot addig, míg teljesen el nem hagytam. Most ott tartok, hogy csak a fekete teát ízésítem, és azt is mézzel és egy kis citromlével. Meglepő mód ennek ellenére érzem a tea ízét. Talán számít az is, hogy milyen minőségű teat veszünk, ám arra is oda kell figyelni, hogy mennyi ideig hagyjuk a vízben a filtert, és hogy a víz, amit ráöntünk milyen hőmérsékletű. Ezeket az információkat szinte minden tea csomagolásán jelzik, legalábbis én úgy emlékszem még nem találkoztam olyan teával, amire ne lett volna ráírva.
Lehet eleinte furcsa lesz simán inni a teát, de ezért is fontos a fokozatos leszokás a cukorról (egyéb édesítőszerről), mert így nem olyan feltűnő a változás. Azért jobb számomra így inni a teát, mert a sok édesítőszer elnyomja vagy elrontja a tea eredeti ízét. Másrészt, az ízérzékelés is fejlődhet talán ezáltal. Persze a méz nagyon egészséges, de azt se szabad forró vízbe rakni, mert a benne lévő vitaminok és enzimek lebomlanak. Már 45 Celsius-fok feletti hőmérséklet is káros lehet a méz vitaminjaira és enzimjeire nézve, de 75 Celsius-fok felett teljesen lebomlanak, ráadásul 70 Celsius-fok feletti hőmérsékleten már méreganyagok is felszabadulnak a mézből. A C-vitamin pedig hőérzékeny vitamin.* Szóval mindkettőt érdemesebb inkább akkor beletenni a teába, amikor az már szobahőmérsékletű. Szóval, ha nagyon ragszkodunk az ízesítéshez, akkor azt is tehetjük egészségesen.
És vajon mennyi az a mennyiség, amivel még nem "rontjuk el" a teát, szóval, nem lesz túl savanyú, és nem is lesz túl édes, illetve nem veszi el a tea ízét teljesen, hanem csak alakít rajta, kellemesebbé teszi az ízét? (Nem izét ) Az a mennyiség lenne a jó, amit kics csomagolásokban a kávézókban, és egyéb helyeken adnak a tea mellé? Ti szoktatok érzni különbséget, mikor beleteszitek?
Nem tudom, tudjátok-e, de a mekiben is lehe kapni meleg teákat, én a keleti (Oriental) teájukat tudom ajánlani, nagyon jó az aromája! Ezért, bár adnak mellé mézet és citromlevel, én nem teszem bele. Viszont hazavittem, és ma reggel beleraktam fekete teámba, és nagyon kellemes enyhe változást tapasztaltam, pon annyit, amire szükségem volt. a méz 10 grammos, a citromlé pedig 6 ml-es. :) A méz elvileg magyar, a citromlében pedig lássuk mi is van:
"Citrom ízesítő 40% citromlétartalommal, összetevők: víz, citromlé (40% sűrítményből), étkzési sav (citromsav), aroma, tartósítószer (Kálium-szorbát), stabilizátorok (E 466, E414, E445), színezék (karotinok), antioxidánsok (kálium-metabiszulfit, aszkorbinsav), emulgeálószer (E 471)."
Szóval a mennyiség tekintetében szerintem figyelembe vehető a kávézókban, éttermekben kapott adag, ha kellemes ízt szeretnénk elérni. Én 250 ml fekete teához adtam hozzá ennyit. Persze vannak kisebb és nagyobb bögrék is. :)
* Az információ tartalmának hivatkozása: Angela Maria Mauri (2008): A nélkülözhetetlen vitaminok. Kossuth Kiadó zRt.
 
|