Mindent a vitaminról
A lengyel származású biokémikus, Kazimierz Funck volt az, aki 1911-ben a vitamin kifejezést megalkotta, mégpedig a latin vita (élet) szóhoz kapcsolva az angol amine szót.
A vitaminok járulékos anyagok, mivel nem építőanyagok és nem energiaforrások. Az emberi szervezet magától nem képes előállítani, ezért táplálék útján kell magunkhoz vennünk. A vitamin fogyasztásából kis mennyiségre van szükségünk, mégis elengedhetetlenek az emberi szervezet egészségének megőrzése érdekében. Ha huzamosabb időn át a vitaminfelvétel eltér a szükséglettől - több vagy kevesebb - betegségek alakulhatnak ki. A vitaminszükségletünk naponta a gramm ezredrésze vagy még annál is kevesebb mértékű.
A vitaminok csoportosítása: Zsírban oldódó vitaminok (liposzolubilisek):
-
A-vitamin
-
D-vitamin
-
E-vitamin
-
F-vitamin
-
K-vitamin
Pontosan úgy, mint a zsírokat, a zsírban oldódó vitaminokat is a bél szívja fel, a vérárammal együtt jutnak el a testünk egyes részeibe, és a belőlük nem hasznosuló többletmennyiség a zsírszöveteinkben, de legfőképpen a májban halmozódik fel. Ergó, raktározódnak a szervezetben.
Vízben oldódó vitaminok (hidroszolubilisek):
A vízben oldódó vitaminok (kivétel a B12-vitamin melyet a máj raktároz) nem halmozódnak fel, ezért felvételük naponta szükséges.
Hőálló vitaminok:
-
D-vitamin /csontvédő/
-
K-vitamin
-
B3-vitamin
-
B6-vitamin
-
B8-vitamin
-
B12-vitamin /vérképző/
Hőérzékeny vitaminok:
-
A-vitamin és elővitaminja (provitamin) a béta karotin /hámvédő/
-
B1-vitamin /idegvédő/
-
B2-vitamin
-
B5-vitamin
-
C-vitamin (60 C° felett alkotóelemeire esik szét)
-
E-vitamin
FORRÁS: Angela Maria Mauri (2008): A nélkülözhetetlen vitaminok. Kossuth Kiadó zRt.
NEM SAJÁT ÍRÁS, NYILVÁN NEM A FEJEMBŐL PATTANT KI, ÉS NEM FOGALMAZTAM ÁT. Elnézést az eddigi téves informáciért!
|